otrdiena, 2012. gada 24. jūlijs

Latvijas dienasgrāmata, 7-ā diena

7. Diena 
Rīts sākas ar to ka visi jūtas labāk, Artíga gan "atdeva" atpakaļ jogurtu ar auzu pārslām, bet pāris stundas pagaidījām, paņēmām māsīcas bērnu Inesīti un devāmies apceļot pašu dzimto Piebalgu. Sākām ar Jāņaskolu jeb Emīla Dārziņa un Jāņa Sudrabkalna muzeju.
Dārziņu ģimenes kristību drēbītes. Ļoti smalks adījums!

Inesīte pie Dārziņa klavierēm

Novadnieki jāciena
Polifons
ērģelnieki

Padomju laikā mācījos J. Sudrabkalna Jaunpiebalgas vidusskolā, bet šķiet ka tagad brīvlaikos viņš vairs netiek tik ļoti mīlēts. Skolas gados biju tur bijusi un vienmēr, arī šoreiz fascinējos to brīdi kad apmeklētājiem uzliek Melanholisko valsi.

Šoreiz tiku pat uzlūgta uz deju, bet mūsu sešgadnieks pieprasīja karuseli un sabēdājās, ka mēs tomēr gribam dejot valša ritmā. Muzejs 100 gadus ir bijis skolas ēka. Kad prasīju kāda bija meiteņu/puišu skaitliskā attiecība priecājos par atbildi ka tas tak bija 150 gadus atpakaļ un meitenēm bija tādas pašas tiesības. Meiteņu skolā iešana nav pašsaprotama lieta vairākās valstīs vēl mūsdienās.

Pēc muzeja laika vairs nebija daudz un uzreiz devāmies tālāk apskatīt Piebalgas porcelāna fabriku. Tiesa pašu fabriku šoreiz neredzējām, bet firmas veikaliņu gan. Iekārtots skaistajā Vecpiebalgas muižā, kura maldina pēc nosaukuma un patiesībā atrodas Inešos. Veikalā viss tik skaists ka apmulstam.




Bet ne ilgi, jo es jau no sākuma turp devos ar mērķi nopirkt "adītās" krūzītes. Artíga pat apzīmēja vienu krūzīti, kura jāapdedzina. Tālāk devāmies uz Madonu tīri praktisku lietu vadīti: uzpildīt gāzi mašīnai un nopirkt dažas saimniecības preces K-rautā. Pirms tam bijām izsalkuši kā vilki un visi gribējām picu. Ceļš bija jāprasa vietējiem un mani vienmēr sajūsmina vietējo atbildes, piemēram: nu tas ir tur pretī domei! Ok, un kur ir dome? ;) picēriju atradām, picas garšīgas,bet acīs iekrita reklāmas tāfelīte kur pirmajā vietā ir šots (vai kā to sauc) un tikai pēc tam picas!
Bildes ielikšu vēlāk kad būs iespēja sinhronizēt visu tehniku.

Nav komentāru: